Bieden in tijden van overbieden

Door op 25 Juli 2024

In het afgelopen jaar verbraken de huizenprijzen landelijk record na record. Inmiddels zijn woningen nog nooit zo duur geweest als nu. Ook de Westlandse woningmarkt gaat mee in deze trend. En de gevolgen daarvan, zoals meer en meer overbieden. Onze kantooreigenaar en makelaar Andries van Akelijen legt uit wat daarbij komt kijken.

Volgens een NVM rapport zijn de huizenprijzen het afgelopen kwartaal fors gestegen. Vergeleken met een jaar eerder werden huizen in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 13,6 procent duurder. De verkoopprijs van de gemiddelde bestaande woning kwam daarmee uit op 468.000 euro. Een record. Dit komt door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument.

Spectaculaire prijzen

Andries: “In het Westland zagen we eveneens de huizenprijzen stijgen naar 468.000,- voor een gemiddelde woning. Dat is behoorlijk spectaculair bij ons. Eerder hadden we een dip in het tweede kwartaal vorig jaar toen een gemiddelde woning ongeveer 420.000,- kostte. Dat kwam onder andere doordat de hypotheekrente fors steeg en een hypotheek duurder werd. Maar met het aantrekken van de economie zijn de leennormen versoepeld, wat heeft geleid tot de huidige prijsstijging van huizen. Wij hebben inmiddels te maken met de meest wonderlijke transacties zoals een eengezinswoning voor tegen de 600.000,- en twee-onder-een-kapwoningen voor 850.000,- of meer..”

Aantrekkelijk wonen

“De vraag naar woningen in het Westland is bijzonder groot en het aanbod is klein. De druk wordt nog groter door de flinke trek vanuit de grote steden, gevoed door de grote aantrekkingskracht van deze omgeving. Begrijpelijk, de kwaliteit van leven is hier goed en je vindt hier nog veel ruimte voor je geld. Ook de makkelijke bereikbaarheid van de grote steden speelt een rol. Je kunt vanuit hier prima pendelen en door het thuiswerken kan je nog meer genieten van je mooie woning.”

Structureel overbieden

“Een van de gevolgen van de prijsstijging is het onvermijdelijke overbieden. Wij merken zowel bij aankoop- als bij verkoopopdrachten dat potentiële kopers tegenwoordig structureel veel overbieden. Als koper moet je dan goed beslagen ten ijs komen en moet je weten wat je wel en niet kan doen om een goede kans te maken. Bij het bieden op een woning kijken we naar drie verschillende waarden. Je hebt een vraagprijs die vaak strategisch is bepaald. Een transactieprijs, die grotendeels wordt bepaald door gevoel en hoe graag je ergens wilt wonen. En een taxatiewaarde, gebaseerd op data uit het verleden. Deze drie waarden kunnen enorm uit elkaar liggen. Onze makelaars weten als geen ander om daar tussendoor te manoeuvreren en onze klanten te behoeden voor excessieve biedingen."

Onder voorbehoud

“Bieden met een voorbehoud kan ook nog steeds, maar dan adviseren we klanten wel een hypotheekverklaring op te laten maken. Ze kunnen dan aantonen dat ze zijn getoetst en het bedrag kunnen lenen. Voor een verkopende makelaar ben je dan een serieuze partij wat je kans aanzienlijk vergroot. Het komt zelfs voor dat kandidaten zonder hypotheekverklaring niet eens meer in aanmerking komen voor een bezichtiging.”

Door de huidige recordprijzen kunt u eigenlijk niet meer aankopen zonder een gedegen biedingsstrategie. Wat is uw budget? Hoe ver kunt u gaan en hoe ver bent u bereid te gaan? Hoe snel kunt u toeslaan? Maak een afspraak met een van onze makelaars als u plannen heeft om een huis te kopen in het Westland. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over zaken als de juiste aanpak voor overbieden en uw algehele kansen op de woningmarkt.

Lees ook:
De 5 voordelen van een aankoopmakelaar in het Westland
Huis kopen in het Westland? Eerst een bouwtechnische keuring!
Wat doet de woningmarkt van het Westland in 2024?
Een huis kopen in het Westland
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in het Westand? Neem contact op met onze kantooreigenaar en makelaar Andries van Akelijen. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
06-20969197
andriesvanakelijen@remax.nl

Naar boven