5 vragen over de notaris bij het kopen van een huis

Door op 30 Augustus 2024

Hoera! U heeft een bod gedaan op uw droomwoning en het is nog geaccepteerd ook. Wat nu? Op naar de notaris om het officieel te maken. Dan pas is het huis echt van u. Aan de hand van 5 veel gestelde vragen legt onze makelaar Elwira Zielinska uit waarom de rol van de notaris onmisbaar is bij de aankoop van een woning.

1 - Kloppen de papieren?

Elwira: “Een van de kerntaken van de notaris is het waarborgen van de juridische zekerheid voor zowel de koper als de verkoper. Bij de aankoop van een woning komt veel papierwerk kijken, en de notaris zorgt ervoor dat alle documenten correct worden opgesteld en ondertekend. Dit omvat onder andere de koopakte, de hypotheekakte en de akte van levering. Door de zorgvuldige controle en opstelling van deze documenten beschermt de notaris de belangen van alle betrokken partijen.”

2 - Van wie is de woning?

“Voordat de eigendomsoverdracht kan plaatsvinden, voert de notaris een uitgebreid onderzoek uit naar het eigendomsrecht van de woning. Dit betekent dat zij controleren of er geen juridische obstakels zijn die de verkoop kunnen belemmeren. Ze onderzoeken of er hypotheken, beslagen of andere beperkingen op de woning rusten. Dit grondige onderzoek voorkomt onaangename verrassingen na de aankoop en geeft u als koper de zekerheid dat u daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar wordt van de woning.”

3 - Wanneer is de woning van u?

“Het hoogtepunt van het aankoopproces is ongetwijfeld de ondertekening van de akte van levering bij de notaris. Dit officiële moment markeert de overdracht van het eigendom van de verkoper naar u als koper. De notaris leest de akte voor, beantwoordt eventuele vragen en zorgt ervoor dat beide partijen de inhoud volledig begrijpen voordat er wordt getekend. Na ondertekening wordt de akte direct ingeschreven in het Kadaster, waarmee u officieel de nieuwe eigenaar van de woning bent.”

4 - Hoe verloopt de betaling van de woning?

“Naast de juridische aspecten speelt de notaris ook een cruciale rol in de financiële afwikkeling van de aankoop. Zij beheren de geldstromen tussen koper, verkoper en eventuele hypotheekverstrekkers via hun derdenrekening. Dit biedt extra zekerheid voor alle partijen, omdat het geld pas wordt overgemaakt naar de verkoper nadat alle formaliteiten zijn afgerond en de eigendomsoverdracht een feit is.”

5 - Voor wie is de notaris?

“Een vaak onderschat aspect van notarissen is hun onpartijdigheid. Als openbaar ambtenaar heeft de notaris de plicht om de belangen van alle betrokken partijen te behartigen. Dit betekent dat zij zowel de koper als de verkoper van onafhankelijk advies voorzien en ervoor zorgen dat de transactie eerlijk en transparant verloopt. Deze onpartijdigheid draagt bij aan het vertrouwen in het aankoopproces en vermindert de kans op conflicten.”

Staat u op het punt om een huis in het Westland te kopen? Maak een afspraak met onze makelaar Elwira Zielinska. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het hele aankoopproces en de rol van notaris daarin. Wij werken nauw samen met ervaren notarissen die de woningmarkt van het Westland door en door kennen. Hun expertise, zorgvuldigheid en onpartijdigheid zorgen ervoor dat u met een gerust hart uw nieuwe woning kunt betrekken.

Lees ook:
Bieden in tijden van overbieden
De 5 voordelen van een aankoopmakelaar in het Westland
Huis kopen in het Westland? Eerst een bouwtechnische keuring!
Wat doet de woningmarkt van het Westland in 2024?
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in het Westand? Neem contact op met onze kantooreigenaar en makelaar Elwira Zielinska. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
06-40591787
elwirazielinska@remax.nl

Naar boven